SAĞLIK BAKIM TEKNİSYENLİĞİ DALI NEDİR?
Sağlık Bakım Teknisyeni, hastaların günlük tedavisini yürüten, hemşire ile işbirliğinde çalışan, hemşirenin uygun gördüğü gerekli tedavileri yapan, hastaların günlük yaşam aktivitelerine yardım eden sağlık teknisyenidir.
Sağlık meslek liselerinin sağlık bakım teknisyenliği programından mezun olup en az tekniker düzeyindeki sağlık meslek mensuplarının nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık meslek mensubudur.
EĞİTİMİN İÇERİĞİ NASIL?
Sağlık Bakım Teknisyenliği dalında aseptik tekniklerine uygun çalışma, enfeksiyon hastalıklarına karşı önlem alma, sistem hastalıklarını tanıma, sağlık psikolojisi, yenidoğan ve çocuk sağlığını koruma, mesleki temel uygulamalar ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.
Sağlık Meslek Liselerinin Sağlık Bakım Teknisyenliği Bölümünde 4 yıl süre ile eğitim verilmektedir. Mesleki Eğitimde; Genel Kültür Dersleri yanında Meslek Dersleri ve bunların Uygulamalı Dersleri (hastanelerde) verilmektedir. 12. sınıfta staj eğitim başlamaktadır.
GÖREVLERİ
a) Çalıştığı ünitenin kullanıma hazır bulundurulmasında görev alır.
b) Hastaların muayene, tetkik ve tedavi için hazırlanmasına, tıbbi işlem öncesinde elbiselerinin değiştirilmesine ve işlem sonrasında giyinmesine yardım eder.
c) Sağlık meslek mensubunun uygun gördüğü durumlarda hastanın yürümesine ve hareket etmesine yardım eder.
ç) Hareket kısıtlılığı olan hastalar için sağlık meslek mensubunun uygun gördüğü pozisyonu verir.
d) İlgilendiği hastaların genel durumunda fark ettiği değişiklikleri sağlık meslek mensubuna bildirir.
e) Sağlık meslek mensuplarının belirlemiş olduğu günlük yaşam aktivitelerine yönelik plan doğrultusunda hastaya yardım eder.
f) Sağlık meslek mensubu tarafından belirlenen beslenme programına uygun olarak hastanın beslenmesine yardımcı olur
g) Sağlık meslek mensubu tarafından belirlenen egzersiz programının hastaya uygulanmasına yardım eder.
ğ) Kullanılan malzemelerin hazırlanmasına, temizliğine, dezenfeksiyonuna ve uygun şekilde saklanmasına yardım eder.
h) Kullanılan aletlerin sterilize edilmesine, kirlenmiş malzemelerin bertaraf edilmesine, tıbbi aletlerin ve malzemelerin kullanıma hazır bulundurulmasına yardım eder.
ı) Alınan kan, doku veya diğer örneklerin laboratuvara naklini sağlar.
i) Hastanın başka bir kliniğe ya da birime transferine yardım ve refakat eder.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Temel Bireysel Özellikler
• Mesleki etiğe sahip,
• İnsanlara yardım etmekten hoşlanan,
• Ekip çalışmasına uygun,
• İş disiplinine sahip,
• Sorumluluk sahibi,
• Dikkatli ve temiz,
• Titiz, soğukkanlı ve sabırlı,
• Planlı ve organize olabilen,
• Zamanı iyi kullanan,
• İnsanlarla rahat iletişim kurabilen,
• Fen bilimlerine ilgili
• Yeniliklere ve teknolojik gelişmelere açık,
• Acil durumlarda hızlı ve doğru karar verebilen,
• Bedenen ve ruhen sağlıklı,
• Kapalı ve açık ortamlarda çalışabilecek.
MEZUNLAR NERELERDE ÇALIŞABİLİR?
Sağlık bakım teknisyenleri meslekte iş bulma olanağı cinsiyet ayrımı gözetmeksizin kamu sektöründe Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda yeterli puanın alınmasına, özel sektörde ise yetenek ve bilgiye bağlıdır. Sağlık bakım teknisyenleri, özel hastane ve poliklinikler, devlet ve üniversite hastaneleri, özel ambulans servisleri ve özel tıp merkezlerinin acil servis ve yoğun bakım alanlarında iş bulabilirler. Özel sektörde sağlık alanında rahatlıkla iş bulmakla birlikte kamu alanında pek çok branşta istihdam edilmektedir.
Ülkemizde sağlık sektöründe sunulan hizmetlerin gelişmesi, sağlık hizmetlerinden beklentilerin değişmesi ile sağlık profesyoneli nezaretinde yardımcı olarak çalışan ve ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile ilgili sağlık hizmetlerine ulaşımda yardımcı olan ve refakat eden sağlık teknisyenlerine ihtiyaç duyulmuştur.
Sağlık bakım teknisyenliği dalında; aseptik tekniklerine uygun çalışma, enfeksiyon hastalıklarına karşı önlem alma, sistem hastalıklarını tanıma, sağlık psikolojisi, yenidoğan ve çocuk sağlığını koruma, mesleki temel uygulamalar ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.