HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ ALANI NEDİR?
Hasta ve yaşlı hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Hasta ve yaşlı hizmetleri alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.
EĞİTİMİN İÇERİĞİ NASIL?
Hasta ve Yaşlı Hizmetleri Alanı, yaşlı bireylerin yaşlanma ile ortaya çıkan fiziksel, ruhsal ve sosyal yetersizliklerinin azaltılmasına katkı sağlamak amacıyla tıbbi ve sosyal bakım hizmeti veren kişilerin yetiştirilmesini sağlar. Bu alanı seçen öğrencilerle haftalık ders çizelgesinde yer alan dersler ve bu derslerin altındaki modüllerin içeriğindeki eğitim-öğretim uygulamaları yapılır.
GÖREVLER
- · Yaşlı bireylere beslenme, genel vücut temizliği, hareket, uygun yatak pozisyonu vb. temel gereksinimlerini karşılayacak bakım hizmeti verir,
- · Yaşlının hekim tarafından planlanan tedavisinin uygulanmasını sağlamak için enjeksiyon, pansuman, yara bakımı, sonda bakımı vb. tıbbi girişimleri yapar, ilaç tedavilerini uygular,
- · Yaşlının tansiyon, ateş, nabız, solunum gibi günlük sağlık göstergelerinin kontrolünü yapar,
- · Yaşlı bireylere acil durumlarda ilkyardım kurallarını uygular.
- · Yaşlı bireylerin sosyal yönden desteklenmeleri ve özgüvenlerini kazanmaları için uğraş terapi programları planlar, uygular ve katılımı sağlar,,
- · Sosyal ve fiziksel rehabilitasyona gereksinimi olan yaşlılara planlanan programların uygulanmasında yardımcı olur,
- · Yaşlı bireylerin birbirleriyle ve toplumla olan iletişimlerinin artırılmasına yardımcı olur,
- · Sosyal ve ekonomik yoksunluk içinde bulunan yaşlılara yol gösterici olur,
- · Yetişkin pedagojisi konusunda kendini yetiştirir.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Yaşlı bakımı meslek elemanı olmak isteyenlerin;
- · Yaşlı insanlara hizmet etmeyi seven ve onlarla birlikte olmaktan hoşlanan,
- · İnsan sağlığı ve biyolojiye ilgili,
- · Yaşlı ve yakınlarıyla empati kurabilen ve onların duygu ve düşüncelerini anlayabilen,
- · Sevecen, hoşgörülü, sabırlı, güleryüzlü,
- · Bir işi planlayabilen ve uygulamaya koyabilen,
- · Coşkulu, dikkatli ve işine özen gösteren,
- · Sorumluluk sahibi, işbirliğine ve kişisel gelişime açık,
- · Ruhsal ve fiziksel rahatsızlığı olmayan,
kimseler olmaları gerekmektedir.
NASIL BİR EĞİTİM VERİLMEKTEDİR?
Okulumuzda eğitim-öğretime başlayan Öğrenciler ; 9. sınıftan itibaren Hasta ve Yaşlı Hizmetleri Alanını seçen öğrencilerimiz, ortak derslerle birlikte alan derslerini teorik ve uygulamalı olarak görürler. 9. sınıfın sonunda ise; tercih ve başarı puanı çerçevesinde yerleşmiş oldukları Hasta Bakımı Dalında 11 ve 12. Sınıfı tamamlayarak okulumuzdan mezun olmaktadır.
ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR?
- Hasta Bakımı Dalı
Tanımı: Hasta bakımı elemanının sahip olması gereken iletişim, temel sağlık ve hasta bakım hizmetleri ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Hasta bakımı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
* (Öğrencilerimiz 10. sınıfa geçtiklerinde, kontenjan sayısı ve bir önceki sınıf ortalamasına bakılarak seçecekleri dallara yerleştirilir.)
** (Okulumuzda Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alanında sadece Hasta Bakımı Dalı mevcut olup Yaşlı Bakımı Dalı açılmadığı için bulunmamaktadır.)
MEZUNİYETTE HANGİ BELGELER VERİLİR?
1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.
2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.
4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.
MEZUNLAR NERELERDE ÇALIŞABİLİR?
Gelişen ve değişen Türkiye'de geniş aile yapısından çekirdek aile yapısına geçiş, kadının çalışması gibi sosyal değişimler ailelere çocuk bakımı sorunlarının yanı sıra yaşlı bakımı sorunlarını da getirmiştir. Ülkemizde yaşlı bireyin sağlık-sosyal güvencesine yönelik yasal ve kurumsal destekler oldukça yetersizdir. Bu kurumlar nitel ve nicel özellikleri ile ülkemiz yaşlı ve de sağlık sorunları olan popülasyona hizmet vermede oldukça yetersizdir. Geçmişimiz ve de geleceğimiz olan yaşlılarımızın ilgi ve güvene gereksinimi vardır. Yetişkinimizi emekliliğe, menopoza, andropoza, kayıplara hazırlayan kısacası sağlıklı ve mutlu yaşlılığa hazırlayan ve onların üretkenliklerini sürdürmelerine yardımcı olacak meslek elemanlarına ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Yaşlı bakımı meslek elemanları, bedensel, manevi ve sosyal kayıpların yaşandığı yaşamın üçüncü dönemindeki ana ve babalarımızın, erken emekliye ayrılan çalışanlarımızın yaşlılığa hazırlanmasını, sorunları ile baş edebilmesini öğrenmelerini, yaşam sevincini ve üretkenliğini sürdürmelerini ve yaşama onurlu bir şekilde devam etmelerini sağlarlar.
Hasta ve yaşlı hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Huzurevi,
2. Hastane,
3. Bakımevi,
4. Ev vb.
yerlerde çalışabilirler.