ULAŞTIRMA HİZMETLERİ ALANI NEDİR?
Ulaştırma hizmetleri alanı altında yer alan ''Lojistik'' dalının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Ulaştırma hizmetleri alanı programı, teknolojik gelişmelere ve sektörün beklentilerindeki değişmelere paralel olarak güncellenebilmeye uygun bir yapıda tasarlanmıştır. Böylece tüm gelişme ve yenilikleri kısa sürede programa yansıtmak mümkün olabilecek ve mezunlar kazandıkları mesleki yeterlikler doğrultusunda istihdam edilebileceklerdir.
LOJİSTİK NEDİR?
Müşteri ihtiyaçlarını karşılamak üzere; Hammaddenin başlangıç noktasından, ürünün tüketildiği son noktaya kadar olan süreçte; taşınması, depolanması, ambalajlanması, gümrüklenmesi, sigortalanması ve dağıtılması, aynı zamanda tüm bunların planlanması, uygulanması ve kontrol edilmesidir.
Lojistik; nakliye, depolama, sipariş yönetimi, tedarik, stok kontrol, paketleme, dış ticaret, gümrük, sigorta, iadeler gibi birçok kavramı kapsar.
NEDEN LOJİSTİK DALI?
Küreselleşmeyle birlikte fiyat dilimlerindeki ürünler arasındaki kalite farkının en aza inmesi, rekabetin artması ve maliyetlerin düşürülmesiyle hizmette fark yaratmanın önem kazanması ve üretim noktası ile tüketim noktası arasında fark olması nedenleriyle lojistik vazgeçilmez bir ihtiyaç konumuna gelmiştir.
Ulaştırma alanı adı altındaki lojistik meslek dalı ürün veya hizmetlerin hedef pazarlara daha ekonomik ve hızlı bir şekilde ulaştırılması, lojistik faaliyetlerin özünü içermektedir. Lojistik; siparişlerin alımından mal bedellerinin tahsiline, gümrük ve transit geçiş evraklarının hazırlanmasından depolamaya ve tüm iş süreçlerinin hizmet ile entegrasyonuna kadar çok geniş boyutlara ulaşmıştır. Lojistik meslek elemanı dağıtım, depolama, gümrükleme, uluslararası taşımacılık (hava yolu, kara yolu, deniz yolu, demir yolu, kombine taşımacılık, kargo taşımacılığı ) hizmet sektöründe çalışma imkânına sahiptir.
Lojistik elemanı olmak isteyenler seçtikleri mesleği kazandıracak eğitimi başarı ile tamamlamaları durumunda, yeterlik sınavına girmek için eğitim ön şartını yerine getirmiş olurlar. Sınavı da başardıklarında yönetimin belirlediği kurallar içinde göreve başlar ve mesleklerinde yükselirler.
EĞİTİMİN İÇERİĞİ NASIL?
Lojistik elemanı; madde-malzeme akışını ve depolanmasını, üretimdeki stokları, tamamlanan mamulleri, bunlarla ilişkili hizmet ve bilgileri, müşteri ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretim noktasından tüketim noktasına planlayan, uygulayan ve etkinliği kontrol eden nitelikli kişidir. Bu ihtiyaçları karşılamak ve nitelikleri kazandırmak amacıyla öğrencilere eğitim öğrewtim verilmektedir.
GÖREVLERİ
- Dağıtım yapmak,
- Depo yönetim işlemlerini gerçekleştirmek,
- Depo tasarımı işlemlerini yapmak,
- Stok yönetimi işlemleri yapmak,
- Bilgisayarda ofis programlarını kullanmak,
- Bilgisayarda yazı hazırlamak,
- Temel lojistik işlemlerini gerçekleştirmek,
- Taşımacılık işlemlerini gerçekleştirmek,
- Lojistikte kullanılan belgeleri düzenlemek,
- Lojistikte satın alma işlemleri gerçekleştirmek,
- Depodaki araç ve malzemeleri kullanabilmek,
- Gümrük işlemlerini gerçekleştirmek,
- Sigorta işlemlerini yapmak,
- Toplam kalite yönetimini uygulamak,
- Büro hizmetlerini yürütmektir.
MESLEK ELEMANINDA ARANAN ÖZELLİKLER
- Lojistik elemanı olmak isteyenlerin;
- Bedenen ve ruhsal olarak sağlıklı, görme ve işitme duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda,
- Teknolojik cihazları kullanma yeteneğine ve matematiksel düşünce yeteneğine sahip,
- Disiplinli, takipçi ve titiz,
- Liderlik vasıflarına sahip,
- Koordineli çalışma, emir ve kumanda altında çalışma yeteneğine sahip,
- Sabırlı ve soğukkanlı,
- Zor ve değişken şartlara kolay uyum sağlayabilen,
- Gerektiğinde çabuk ve doğru karar verebilen,
- Yabancı dil konusunda yetenekli olmaları gerekir.
NASIL BİR EĞİTİM VERİLMEKTEDİR?
Lojistik alanında dört yıl süre ile eğitim verilmektedir. Eğitim okulda teorik, atölye ortamında ve işletmelerde uygulamalı olarak yapılmaktadır. Bu dört yıllık eğitimi bitirenler teknisyen unvanı alırlar.
ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR?
-
Lojistik Dalı
Tanımı: Lojistik elemanı; madde-malzeme akışını ve depolanmasını, üretimdeki stokları, tamamlanan mamulleri, bunlarla ilişkili hizmet ve bilgileri, müşteri ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretim noktasından tüketim noktasına planlayan, uygulayan ve etkinliği kontrol eden nitelikli kişidir.
* (Öğrencilerimiz 10. sınıfa geçtiklerinde, kontenjan sayısı ve bir önceki sınıf ortalamasına bakılarak seçecekleri dallara yerleştirilir.)
** (Okulumuzda Ulaştırma Hizmetleri alanında sadece Lojistik Dalı mevcut olup Sivil Havacılık Dalı açılmadığı için bulunmamaktadır.)
MEZUNİYETTE HANGİ BELGELER VERİLİR?
1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.
2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.
4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.
NASIL BİR EĞİTİM VERİLMEKTEDİR?
Okulumuzda eğitim-öğretime başlayan Öğrenciler ; 9. sınıftan itibaren Ulaştırma Hizmetleri Alanını seçen öğrencilerimiz, ortak derslerle birlikte alan derslerini teorik ve uygulamalı olarak görürler. 9. sınıfın sonunda ise; tercih ve başarı puanı çerçevesinde yerleşmiş oldukları Lojistik Dalında 11 ve 12. Sınıfı tamamlayarak okulumuzdan mezun olmaktadır.
MEZUNLAR NEREDE ÇALIŞABİLİR?
Lojistik elemanı çoğunlukla fabrika ve depoları, iş yeri ortamı, araç yükleme-boşaltma alanı gibi açık ve kapalı ortamlarda çalışırlar. Çalışma ortamı yükleme yapılacak araçların fiziksel kontrolü, depolarda mal giriş ve çıkışlarının sistemli bir şekilde sağlanması, belgelerin düzenlenmesi, malların hızlı, güvenli ve zamanında ulaşımının ve müşteri memnuniyetinin sağlanması (CRM) çalışmalarının yapıldığı farklı ortamlardır. Çalışma, ağırlıklı olarak ofis ortamında yapıldığından ortam lojistik elemanı için rahat ve uygundur. Fabrika sahaları ve depo ortamlarında iş güvenliği kurallarına uygun şekilde hareket edilmesi gerekmektedir.
Lojistik alanında çalışacak meslek elemanı, lojistik işletmeleri, fabrikalar, gümrük işletme, ithalat ve ihracat yapan firmalar, depolar, büyük mağazalar gibi iş piyasasının ihtiyacına göre istihdam edilmektedir. Geniş bir iş ve çalışma alanı vardır.
İsteyen öğrenciler Ulaştırma Alanının devamı niteliğinde olan lisans ve önlisans programları (4 Yıllık- 2 Yıllık) okuyarak daha iyi iş bulma imkanına sahip olabilirler.